Ha egészséges táplálkozásról beszélünk fontos leszögezni, hogy nem kell csupán zöldségeken, gyümölcsökön és vizen élni. Több kategóriába sorolhatjuk az élelmiszereket (zöldségek, gyümölcsök; húsok; tejtermékek; zsírok; gabonafélék; tésztafélék; hüvelyesek). Ezek azért vannak, mert mindegyiknek meg van a maga feladata a szervezetben, nem szükséges bizonyos élelmiszercsoportokat teljesen elhagyni ahhoz, hogy egészségesek legyünk.
Egyetlen fontos dolog van, a mértékletesség! Nincsenek tiltott ételek. Csak arra kell odafigyelnünk, hogy annyi táplálékot fogyasszunk, amennyire a szervezetünknek szüksége van. És honnan tudjuk, hogy mennyire van szüksége? Folyamatosan jelzéseket kapunk. De ezeket a jelzéseket akkor fogjuk észrevenni, ha szemünk előtt tartunk néhány fontos tényezőt. Ilyen például, hogy az ételeinket lassan, jó alaposan megrágva fogyasszuk el. 20 percig rágva az ételünket a szervezetünk úgy érzi, eleget ettünk. Másrészről a gyors étkezés komoly betegségekhez vezethet, többek között akár epekő kialakulásához is. Sokszor a munkahelyen vagy az iskolában nincs lehetőségünk arra, hogy normális körülmények között, ülve, lassan, kényelmesen étkezzünk. Ha nincs elég idő, együnk kevesebbet. Ne akarjunk kevés idő alatt rengeteg ételt bezsúfolni a testünkbe. Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint minél több étkezést kellemesen éljünk meg. Ne a mennyiség, a minőség számítson!
Visszatérve a jelzésekhez, hogy kicsit több segítséget adjak arról, mennyi az elég, akkor vittünk be elegendő mennyiséget, ha úgy érezzük, tudnánk még egy kicsit enni. Az étel körülbelül 30 perc alatt ér le a gyomrunkba, ekkor kezdjük el érezni, hogy mennyire laktunk jól. Általánosságban minden embernek akkora szelet hús elfogyasztása javasolt, mint a saját ujjak nélküli tenyere. De sok mindent magunknak kell megtapasztalnunk. Talán nem is baj, ha kicsit jobban megismerkedünk a testünkkel.
A változatosság gyönyörködtet. Ez az étkezésünkre is igaz. Így számos vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuthatunk. Fontos, hogy igyekezzünk idényzöldségekből, idénygyümölcsökből és házi forrásból beszerzett élelmiszerekből főzni, hiszen ezekben sokkal több a vitamin. A változatosság azért is szükséges, mert ezáltal nem unalmas kötelességgé válik az étkezés, hanem igazi élménnyé. Az ember vágyik arra, hogy minél jobb, különlegesebb, ízletesebb, gusztusosabb ételeket fogyasszon és készítsen.
Gyermekeknél különösen fontos a változatos táplálkozás. Az ember gyermekkorában ismerkedik meg a különféle ételekkel, alapanyagokkal, hozzávalókkal, ízekkel. Adjuk meg a lehetőséget a gyermeknek, hogy sok mindent megismerjen.
Az egészséges táplálkozásnak van néhány alapvető pillére.
Napi 4-5 étkezéssel fenntarthatjuk anyagcserénk ritmusát. Szintén az anyagcsere szempontjából fontos, hogy elegendő rostot vigyünk a szervezetünkbe. Ezt teljes kiőrlésű vagy durum lisztből készült ételekkel tehetjük meg. Ha az ember kipróbálja a durum tésztát, észreveszi, hogy az nem puffaszt annyira, mint a fehér búzalisztből készült tészta, így sokkal kellemesebb élmény azt elfogyasztani.
Tojásból hetente maximum 2-4 darabot fogyasszunk (ebbe a tésztaféléket, kenyereket és pékárukat is bele kell számolni). Heti 2 tojás az a mennyiség, ami még nem emeli meg túlzottan a koleszterin szintünket. Ha magas koleszterinnel küzdünk, vagy csupán tenni akarunk az egészségünkért használjunk zab- vagy zabpehelylisztet. Ugyanis a zab híres koleszterincsökkentő hatásáról. Még nem tudunk olyanról, mely jobban csökkentené ezt az értéket. Lisztje kiválóan alkalmas sűrítésre, fehér búzaliszttel felesben keverve pedig sütésre is. Reggelire a legjobb zabpelyhet enni. Ez nem csak koleszterinszinünket csökkenti, de 4-5 órára megszünteti az éhségérzetet, nem okoz puffadást és rengeteg energiával látja el a testünket, mely jól jön, hogy megküzdjünk a minden napos kihívásokkal.
Természetesen nem maradhat el, hogy rengeteg zöldséget és gyümölcsöt együnk. Vannak, akik nem érzik, hogy kellemes ízük lenne. De ez nem így van. Ha hozzászoktatjuk magunkat a természetes ízekhez, kis idő elteltével fantasztikusan finomnak érezzük majd ezeket. Pont ezért ne használjunk sok cukrot, sót (só helyett inkább más fűszereket), mesterséges ízeket ételeinkbe. Hiszen, ha ezekhez hozzászokunk, nem fogjuk rendesen érezni a természetes ízeket.
Főzzünk kevés zsiradékkal, vagy zsiradék nélkül. Ezzel is sokat tehetünk egészségünkért.
A legfontosabb pedig a víz. Igyunk napi 2-3 liter vizet, mert ennyi szükséges ahhoz, hogy a szerveink, ezáltal a szervezetünk is jól tudanak működni, el tudják látni feladataikat. A bőr öregedésének ellenszere szintén a sok víz fogyasztása. Ezáltal megelőzzük a ráncok kialakulását.
Ne felejtkezzünk el rendszeres testmozgásról! Az egészséges táplálkozás mellett, ennek is jelentős szerepe van. Ezekkel a kis trükkökkel rengeteget tehetünk azért, hogy frissebbek, fittebbek, egészségesebbek és boldogabbak legyünk! Szeressük az életet, élvezzük ki minden percét!